Откъде идва името Шехеразада? | 1001 stories

Откъде идва името Шехеразада?

Шехерезада (персийски: شهرزاد Šahrzād наричана също Shahrazad) е легендарна персийска кралица и разказвач на  истории.  Тя е дъщеря на кралския везир  и сестрата на Dunyazad (персийски: دنیازاد).

Тя се омъжва за крал Шахриар, който е дал обет, че ще екзекутира една своя жена всеки ден. За 1001 нощи, Шехерезада разказва на своя съпруг по една история всяка вечер, спирайки на разсъмване преди да завърши историите си и така принуждава краля да я остави жива за следващия ден.

Шахриар

Shahryar или Шахриар  (персийски: شهریار – Šahryār, “град-сървър” или цар) е персийският  Цар на царете, на който Шехерезада разказва историите си.

Той управлява Персийската империя и разширява империята до Индия, и всички съседни острови отвъд Ганг, а по-малкия брат Shahryār е Shahzaman (персийски: شاهزمان – Šāhzamān), който управлява над Самарканд.

Легендата разказва, че  Шахриар е предаден от първата си жена, и оттогава вярва, че всички жени ще му изневерат в края на краищата. Затова дава обет, че ще екзекутира всяка своя жена. Така и постъпва в  продължение на три години, докато не се жени за Шехерезада, красивата и умна дъщеря на везира. За 1001 нощи подред, Шехерезада разказва на Шахриар по една история,  спирайки на разсъмване, като по този начин го принуждава да я запази жива за още един ден, така че тя да може да завърши приказката на следващата вечер. След 1001 истории тя му казва, че не разполага с повече истории, които да му разкаже. Но междувременно Шахриар се е превърнала в един мъдър владетел, благодарение на нейните поучителни истории и отново си възвръща доверието в жените.

Дуниазад

Дуниазад (наричана също Dunyazatde, Dinazade, или Dinarzad) (персийски: دنیازاد) е по-малката сестра на кралица Шехерезада. Легендата разказва, че тя е инициирала  разказването на истории, за да спаси Шехерезада. Дуниазад била до спалнята на сестра си, за да се сбогува с нея и накарала Шехерезада да и’ разкаже една последна история преди  екзекуцията. Така Шехеразада предложила на краля да му разкаже и на него една последна история и се спасила. Накрая  Дуниазад се омъжва за Шах Заман, по-малкия брат на Шахриар .

Тя е основен герой в  романа на Джон Барт – Chimera.

Бащата на Шехерезада

Бащата на Шехерезада се нарича Джафар (на арабски: جعفر), и е везира на цар Шахриар. Всеки ден, по царска заповед, той е обезглавявал булките на Шахриар. Той прави това в продължение на много години, докато всички неомъжени жени в царството или са били убити или бягат. Тогава Шехерезада предлага да се ожени за царя.

Везирът разказва на Шехерезада историята за Бика и магарето, в опит да разубеди дъщеря си да се ожени за кралят. Въпреки опитите да я спаси Шехерезада се  омъжва за Шахриар.

В края на 1001 нощи, бащата на  Шехерезада отива в Самарканд, където той замества Шах Заман като султан.

 

Шах Заман

Шах Заман или Schazzenan (персийски: شاهزمان – Šāhzamān) е султанът на Самарканд, понякога се нарича Samarcande и е брат на Шахриар. Шах Заман хваща първата си жена в леглото с един готвач и двамата ги екзекутира на място. След това, по време на престоя при брат си, той открива, че съпругата на Шахриар му изневерява.  От този момент, Шах Заман започва да вярва, че всички жени са неблагонадеждни и  се връща в Самарканд, където, както постъпва брат му с жените си, така и той се жени за нова булка всеки ден и я екзекутира на следващата сутрин.

Според легендата, Шахриар разказва на брат си за очарователните и морални приказки, които Шехерезада му разказва. Шах Заман решава да остане с брат си и се жени за красивата и млада сестра Шехерезада  Дуниазад, в която той се влюбва безумно.