fbpx

Как да си направим домашни свещи с пчелен восък, арганово масло и лавандула    

Тази рецепта е по-различна от всички останали. Една добра идея как да си направите вечерта романтична и релаксираща. Винаги съм си мислела, че домашните свещи са трудни за направа, но се оказа, че процесът никак не е труден. Има само няколко неща, които трябва да се съобразят. Материалите може да си ги набавите лесно – поръчка от онлайн магазин или директно на място. Първата стъпка, която трябва да направите, е да решите от какъв материал да бъде свещта. Имате избор от парафин, стеарин, пчелен восък, специален гел за свещи и др. Парафинът е отпадъчен продукт от направата на суров петрол и при горене отделя въглероден диоксид. Не смятам, че е добра идея да ползваме такива свещи, тъй като вдишваме не особено полезни вещества. Стеаринът може да бъде от животински и растителен произход, като най-разпространен е палмовият. За мен най-добрият вариант е да си направим и ползваме като цяло свещи от пчелен восък – те са натурални, не отделят въглероден диоксид при изгаряне и са полезни за здравето.

Другото, което трябва да се съобрази е изборът на фитил. Ако правите по-големи свщи той трябва да е по-дебел, за по-малки съответно по-тънък. Важното е да е памучен, тъй като другите видове имат съдържание на олово и други вредни вещества. На пазара има фитили, които са заедно с поставка, те са най-удобни. Височината им е от 3см до 10см. В общи линии изборът е голям, не се притеснявайте да експериментирате. И така, да започваме с рецептата:

Съставки:

  • 500гр пчелен восък за свещи
  • Кокосово масло – 2с.л
  • Арганово масло – 1с.л
  • Етерично масло от лавандула – 1ч.л
  • Фитил
  • Бурканчета, стъклени чашки, чашки за свещи от стари и вече изгоряли такива, алуминиеви формички за крем карамел.

Приготвяне:

Сложете в метален съд восъка и кокосовото масло и ги разтопете на водна баня. Докато се топят съставките подгответе чашките. На поставката на фитила сложете тиксо или двойно залепваща лепенка и го залепете по средата на дъното на чашката (бурканчето или какъвто съд сте избрали). Горната му част може да я застопорите като я лепнете с тиксо за молив или изрежете дебел картон с дупка по-средата за него (може да ви хрумне нещо по-креативно, развихрете се). Важно е фитилът да е по средата, за да може свещта да гори равномерно. Друго важно нещо – преди да добавите етеричното масло се уверете, че сместта не е твърде гореща – не трябва да е повече от 160 градуса, за да не повреди етеричното масло. Добавете аргана и лавандулата, разбъркайте и излейте сместта в съдовете, които сте си подготвили. Изчакайте да изтине на стайна температура и вашите свещи са готови. Може да се насладите на приятната релаксираща светлина излъчваща се от тях.

Не се притеснявайте да експериментирате. Може да добавяте и други етерични масла, есенции, сухи ароматни цветя и листа, кафе на зърна и др., само бъдете внимателни да не са близо до фитила, защото могат да се запалят. Приятно творене!