Марокански черен сапун – какво представлява и как да го ползваме | 1001 stories

Марокански черен сапун – какво представлява и как да го ползваме

Черният сапун или Beldi(което означава традиционен) е играел важна роля в традиционната мароканска баня и се използва и до днес. Той е 100% растителен продукт, без съдържание на оцветители, парабени и животински продукти. Приготвя се от черни маслини (зехтин и маслинена паста), които са широко разпространени в Мароко, затова и цветът му е черен, тъмно кафяв или тъмно зелен. За разлика от стандартните сапуни той е с кремообразна консистенция и не изсушава кожата. Мароканският черен сапун е бокат на антиоксиданти, съдържа витамин А, Е и глицерин. Има широко приложение в козметиката, спа центровете и традиционните хамами (турски бани). Тъй като не съдържа животински продукти и химични съставки е предпочитан избор от веганите и органичната козметика.

Мароканският сапун е подходящ за всеки тип кожа. Една от целите е да я подготви за естествен пилинг, а някои от многобройните ползи са:

Намаляване на следите от стареене на кожата.

Благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти и витамин А значително намалява следите от застаряването. Помага за обновяване на клетките на кожата и елиминирането на бръчките. Стимулира растежа на косата.

Подобрява структурата на кожата.

Една от най-важните ползи на мароканския черен сапун е, че подобрява текстурата на епидермиса. Високото съсържание на витамин Е укрепва тъканта на кожата, осигурява здравина и еластичност. Придава й чист и гладък вид.

Помага при обезцветяване и кожни раздразнения.

Мароканският черен сапун предпазва кожата от влиянието на вредните вещества в околната среда и действа като щит срещу тях. Премахва кафяви петна и обезцветяване по лицето и тялото. Съдържа лауринова киселина (естествено съединение, намиращо се в в различни животински и растителни мазнини и масла), която има антибактериални и противогъбични свойства. Облекчава симптомите на раздразнена и изгоряла кожа и помага за регенерирането й.

Дълбоко почиства кожата

Помага при акне, почиства порите, мъртвите клетки и предотвратява появяването на черни точки и пъпки. Съдържанието на масло и олио помага за лесното премахване на грим и замърсявания.

Мароканският черен сапун подхранва кожата, удължава живот й и я прави мека с блестящ и здрав вид.

Употреба:Намокрете цялото тяло и го намажете, изчакайте десетина минути. Изплакнете и след това разтъркайте нежно с кесе или памучна кърпа, за да премахнете мъртвите клетки и токсините от кожата си. Може да го ползвате както за тялото, така и за лицето. За финал се намажете с арганово маслоза допълнително омекотяване.