fbpx

Защо косата ни спира да расте?

Хубавата коса винаги е била символ на красотата и добре поддържания външен вид. В много култури тя е признак на статус, сила и свободен дух. Всички искаме да имаме хубава, дълга и здрава коса, но за съжаление понякога тя намалява растежа си, увредена е и с липса на блясък. Не трябва да забравяме, че всеки косъм расте, пада и пониква отново. Понякога този процес ни се струва твърде бавен, но си е в реда на нещата. Косата на всеки човек има различен интензитет на разтежа и не трябва да се паникьосваме, когато временно се забави. Той протича в 3 фази:

 Анагенна фаза – в зависимост от пола продължава от 3 до 7 години. Това е фазата на растеж и по време на нея се появява нов косъм, който избутва стария и израства с около 1см на месец.

 Катагенна фаза – наричана още „преходна фаза“, продължава от 3 до4 седмици. В тази фаза косъмът спира да расте и умира.

 Талогенна фаза– фаза на покой, протича от 3 до 4 месеца. Това е периодът, в който косата спира растежа си, докато цикълът започне отново.

 Сега ще рзгледаме някои от факторите, които могат да забавят този цикъл.

 Генетика – дължината, здравината и гъстотата на косата се определя от нашите гени. Независимо дали ни харесва или не, не можем да се борим срещу това, но има достатъчно начини и процедури за заздравяване и подсилване на косъма.

 Възраст – с напредването на годините косата започва да расте по-бавно, което се дължи на метаболитните и хормонални промени в организма. Цикълът на растеж се променя през различните етапи на живота. В много случаи косъмът се накъсва и изтънява поради дългогодишното третиране и изискава по-солидна грижа. 

 Стрес – стресът от всякакъв вид психологически или физически може да повлияе на растежа на нашата коса. Възможно е да причини косопад като косата преждевременно преминава във фазата на покой. Хирургичните намеси, травми, депресия, заболявания и внезапна загуба на тегло могат също да причинят това състояние.

 Хормонлни промени– внезапните хормонални промени като менопауза и бременност могат да бъдат причина за косопад или спиране на растежа на косъма. Друга причина за загуба или изтъняване на косата е поликистозата.

 Проблеми с щитовидната жлеза – хормоните, които отделя щитовидната жлеза, могат да повлияят на важни функции на тялото като метаболизма. Свръхактивна или неактивна щитовидна жлеза също може да доведе до загуба и изтъняване на косата.

 Дефицит на важни хранителни вещества и витамини – това е един от най-важните фактори за забавянето и спирането на растежа на косата ни. Много често липсата на цинк, витамин В12, витамин D, желязо и т.н причиняват косопад и трябвя да си ги набавим в организма. Лошите хранителни навици също са причина за цялостното влошаване на нашето състояние.

 Третиране на косата и външни влияния– третирането на косата като изправяне, къдрене, боядисване и използването на различни препарати може да причини влошаване и бавен растеж на косата. Смяната на климата и външните влияния като студ, жега, морска вода и мръсен въздух също са фактори.

  За да имаме хубава, здрава и силна коса трябва да се грижим за нея постоянно. Използвайте натурални продукти, маски за коса и колкото може по-рядко я подлагайте на различни третирания или поне й давайте почивка от тях. Ако забележите сериозна промяна във вида на косата и солиден косопад, задължително се посъветвайте със специалист.