fbpx

Благотворното действие на Ориенталските танци за нашето здраве

На запад Ориенталските танци са познати с названието Belly dance, което не е особено коректно. В превод означава „танц на корема“, а всъщност всяка част от тялото се движи.

Модерното име възниква в Америка в края на 19ти век и става популярно и до днес. Ориенталският танц, обче, има много по-древни корени и няма точна датировка. Възниква в Северна Африка и Средния Изток и е свързан с Египет. Идеята не е да съблазнява, макар сам по себе си да е доста сластен. Редуването на плавни и бързи движения в тази, бедрата, ръцете и торса създават сексуална асоциация, но символиката е доста по-различна. Движенията в коремната област например изразяват процеса на раждането и са много полезни за подготвовка за него. Някога жените в Ориента (та и до днес) са се забавлявали образувайки кръг и са танцували една по една. Това е танц от жени за жени и е способ да се изрази вътрешния емоционален свят, игривост, нежност и чувственост. Включва в себе си много
стилове като най-популярни са класически, балади, саиди, шааби като всеки регион има свой собствен фолклорен стил като всеки от тях притежава различна музика и специфичен костюм.

Belly dance има благотворно действие за нашето психологическо и физическо здраве. Притежава терапевтичен елемент – бивайки социален танц се създава женски кръг, в който дамите се збавляват, споделят и отпускат като по този начин забравят за ежедневните си проблеми. Изключително женствен, помагащ за развитието на самочувствие, грация и повишаване на самоувереността. Помага за намаляване на стреса като действа отпускащо и разтоварващо. Движенията и музиката са успокояващи и зареждат с приятна емоция.

Ориенталските танци спомагат за изрзяването на емоциите и чувствата таени в нас, което е благотворно за цялостното състояние на духа и вътрешния свят на жената.

Във физически план помага за подобряване на стойката, опознаване на тялото и развива координацията. Натоварват се всички мускулни групи, а вибрационните движения в таза са благоприятни за репродуктивните органи. Засилва се паметта и креативното мислене, което помага да сме по-съсредоточени в ежедневието. Специфичните и интензивни движения в танца намаляват теглото и също така засилват и подобрават метаболизма. Ориенталските танци извайват тялото и го правят изключително женствено и грациозно. Талията се оформя, седалището се стяга, а вибрациите в таза помагат за намаляване на целулита. С времето сe изгражда една красива женска и нежна фигура. Плавните движения извайват ръцете, таза и бедрата. Ориенталските танци включват упражнения от йогата и пилатеса, които подпомагат добрата стойка и изграждат гъвкавост, като намаляват и болките в гърба. Работи се върху правилното дишане, което помага за по-добра издръжливост, енергия и цялостно усещане.

Движенията в Belly dance са подходящи за бременни – упражненията укрепват мускулите, които се използват по време на процеса на раждане.

Ориенталският танц е забавен, здравословен и вдъхновяващ начин за раздвижване. Помага на жената да движи тялото си по естествен за нея начин, който обаче е забравен в ежедневието, именно затова е толкова благотворен. Освен това е подходящ за всяка възраст и форма на тялото. Имат положително действие при рехабилитация и различни наранявания. Повишават чувството за женственост и изграждат едно здравословно самочувствие, социални контакти и нови приятелства.
Слабо популярно е сред мъжете, макар, че и те могат да танцуват ориенталски танци. Има много добри професионални изпълнители и преподаватели. Те са добър способ да се докоснат до женското в себе си.