Арган - Какво представлява аргановото масло? | 1001 stories

Арган – Какво представлява аргановото масло?

Аргановото масло се произвежда от ядките на арган от аргановото дърво (Argania Spinosa L.), което е характерно единствено за Кралство Мароко. Там, освен за козметични цели, го използват и като добавка към различни ястия – салати, кус-кус, паста и др.

Производство

Производството е посредством традиционни методи. Плодът на дървото е малък и кръгъл или овален. Ядката е заобиколена от твърда черупка, която представлява около 25% от теглото на пресните плодове. Съдържа от една до три ядки, от които се извлича аргановото олио. За да го извлекат, жените първо изсушават аргановите плодчета на открито. После ги пекат и смачкват в специален съд на месеста каша. След това я изтискват като по този начин извличат олиото. Процесът е изключително автентичен и запазен. Мароканците обикновено използват месестата каша и остатъците за храна на животните. Опитите да се механизира този процес са били неуспешни през годините, така че работниците все още го правят на ръка, което го прави продължителен и труден процес. Берберските жени най-често се ангажират с тази трудна задача. Арганово олио за козметични цели се произвежда почти по идентичен метод, но ядките не се пекат, за да се избегне силния аромат. Прелятото олио се оставя да престои около две седмици, така че твърдите частици, суспендирани в арганово масло, остават по дъното, създавайки естествен седимент. След това допълнително се филтрира в зависимост от необходимата чистота, като може да съдържа някои малки седименти. Това е естествена част от процеса на производство, която не влияе на качеството и аромата.

Състав 

Аргановото олио има относителна плътност при 20 ° C (68 ° F) в диапазона от 0,906 до 0,919. Съдържа токофероли (витамин Е), феноли, каротини, сквален и мастни киселини, (80% ненаситени мастни киселини). Основните природни феноли в арганово масло са кафеена киселина, ванилова киселина, тирозол, катехол, резорцинол, (- ) -epicatechin и (+) – катехин. В зависимост от метода на екстракция аргановото олио може да бъде по-устойчиво на окисляване от зехтина.

Употреба в кулинарията

В кулинарията арганово олио (за консумация) се използва за овкусяване на кус-кус, салати и др. Амлоу е гъста кафява паста с консистенция подобна на фъстъчено масло и се получава чрез смилане на печени бадеми, смесени с арганово олио и мед – намазано върху хляб е типична закуска в Мароко.

Различни изследвания доказват благоприятните му ефекти върху здравето. Според изследователите редовната употреба на арганово олио помага за превенция срещу различни видове рак, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Козметика

Мароканците традиционно използват аргановото олио за лечение на кожни заболявания, както и за поддържане на здрава кожа и коса. В козметиката то се препоръчва за хидратиране, против акне  и лющене на кожата, както и за подхранване на косата. То може да се използва при ревматизъм и успокоява кожата при слънчеви изгаряния.

Въздействие върху природата

Аргановото дърво осигурява храна, подслон, защита в пустинята и предотвратява ерозията на почвата. Незаменимите качества на арган и аргановото олио помагат за поемане на инициативата да се забрани изсичането на дърветата и 2009 г. започва операция за засаждането на 4300 арганови растения в провинция Есауира. През 2002 г. е създадена Асоциация на биосферния резерват Арган RARBA с цел да се осигури развитието на аргановите дървета. RARBA участва с няколко големи проекта, включително и Национална програма за борба с опустиняването. Проектът включва подпомагане на местното населения, изграждане на основна инфраструктура, управление на природните ресурси, дейности, генериращи приходи (включително производство арганово олио) и други.

Социални ползи

Производството на арганово олио от арган винаги е имало социално-икономическа функция. В момента то поддържа около 2,2 милиона души. Голяма част от него се произвежда от няколко женски кооперации, които са ко-спонсорирани от Агенцията за Социално Развитие и с подкрепата на Европейския съюз. Кооперациите на Жените от Арганери (Femmes dе l’Arganeraie) е най-големият съюз за производство на арганово олио в Мароко. Обединението се състои от 22 кооперации, които се намират и в други части на региона (например кооперация Ал Амал, кооперация Amalou N’Touyag, кооперация Tissaliwine и др). Заетостта на жените помага на много от тях да финансират образованието за себе си и техните деца. Също така им предоставя до известна степен автономия в общество, което традиционно е доминиращо от мъжете, помагайки им да бъдат по-запознати с правата си. Успехът на кооперациите насърчава и други производители на селскостопански продукти да приемат кооперативния модел. Създаването им привлича вниманието и подкрепата голяма в обществото –  фондацията на Мохамед VI изследва и защитава аргановото дърво, международни организации, Международно Изследователски Център на Канада и Европейската комисия. Нарастващата популярност на аргановото олио подтиква правителството на Кралство Мароко да планира повишаване на производството. Целта е да се увеличи годишното производство от около 2500т. на 4000 т. до 2020г.

Бързи домашни маски за лице

Бързи маски за лице у дома | Красиви за минимум време

Красотата не винаги изисква много време. Поглезете се само за няколко минути и просто засияйте. Дайте на кожата и себе…
CONTINUE READING
Лоши навици ускоряват стареенето

Кои лоши навици ускоряват стареенето?

Едва ли е тайна, че начинът ни на живот влияе върху остаряването ни. Всички искаме да се запазим млади и…
CONTINUE READING
Грижа за ноктите и ръцете

Грижа за ноктите – как да имаме красив маникюр?

Интервю с майстор маникюрист Рая Георгиева от студио за красота "Естетия" Да полагаме грижа за ноктите и ръцете е от…
CONTINUE READING
Влизане в перфектна форма за лятото

Перфектна форма за лятото | 6 лесни стъпки за всички закъснели

Вече подготвяте ли се за лятната ваканция? Успяхте ли да влезете в перфектна форма за лятото през пролетта? Ако не…
CONTINUE READING