Скраб за тяло – що е то и как да го ползваме? | 1001 stories

Скраб за тяло – що е то и как да го ползваме?

Скрабът за тяло е вид ексфолиант, който почиства кожата от замърсявания, мъртви клетки и излишен себум. Има кремообразна или гелова консистенция и съдържа абразивни частици като смлени ядки, плодови костилки, овесени ядки, кафе, захар, морска сол и други, различни масла – арганово, кокосово, зехтин и др. Скрабът е много популярно и чудесно средство за ексфолиране на кожата, един от козметичните продукти, които трябва да ползвате в грижата си за кожата. Може да си направите процедура във козметичен салон или СПА-център, да си купите, а може и да си го приготвите сами вкъщи (вижте рецепта в нашия блог.).

 Един от митовете за скраба за тяло е, че е само за мазна кожа. Всички типове кожа имат нужда от почистване, нали? Следователно е подходящ дори и за чувствителен епидермис, но трябва да изберете щадящ продукт, подходящ за него. Скрабът обновява кожата като я почиства и  раздвижва кръвообращението чрез масажното си действие.

Как да го ползваме?

Ползвайте скраба по време на душ. Има някои неща, за които трябва да внимавате. Абразивните частици, които съдържа, могат да надраскат кожата, затова трябва нежно да я масажирате, когато го ползвате. Не натискайте много, а разнесете скраба с ръце по тялото с леки кръгови движения. Използвайте топла, но не гореща вода, за да го измиете, защото високата температура може да изсуши кожата.

Колко често е най-добре да се ползва?

Кожата е нашата деликатна обвивка и трябва да внимаваме, когато се грижим за нея. Твърде честото ексфолиране може да я увреди, защото може да премахне повърхностния слой и новите клетки като ще раздразним кожата. Най-добре е да се ползва два до три пъти в седмицата.

Защо да ползваме скраб за тяло?

Основната грижа на тези козметични средства е да почистят кожата като я оставят мека и нежна. Скрабовете имат свойството да изглаждат и оставят ободряващо чувство. Помага при борбата с целулита като масажира и раздвижва циркулацията на кръвта, подобрява цялостния тонус. А за лятото има подготвящо действие на кожата за слънчевия загар.

 Какво още е важно да знаем?

След ексфолиране е хубаво да ползваме хидратиращ лосион за тяло, за да запечатаме влагата в кожата.

Кога да не ексфолираме кожата?

Ако кожата ви е раздразнена по някакъв начин като например слънчево изгаряне или обрив не е подходящо да ползвате скраб за тяло. Той може да я раздразни и да забави процеса на лечение. В тези случаи използвайте леки измивни продукти и подходящи мазила, които да възстановят кожата. Друг случай, в който не е подходящ скрабът за тяло е след епилация. Тогава кожата е много чувствителна и има нужда от хидратиращ лосион или масло, не и от ексфолиране.

Следващият път, когато сте под душа поглезете се със скраб за тяло. Разкрийте естествения блясък и нежност на кожата си.

Проблеми с косата през зимата

Проблеми с косата през зимата и динамиките в температурата – как да се справим?

През зимата разликите в амплитудата на температурата се отразяват сериозно на косата ни. Топло – студено и вътре – вън,…
CONTINUE READING
Как да премахнем стрите?

Как да премахнем стриите – домашно мазило с арганово масло

Как да премахнем стриите е въпрос, който вълнува и мъже и жени. Те са един от най-неприятните проблеми на кожата.…
CONTINUE READING
Суха коса - как да се справим с нея?

Суха коса – как да се справим с нея?

Сухата коса е чест проблем и причината за това не винаги е здравословна. Най-често изсушаването идва от това, че скалпът…
CONTINUE READING
Бодлива круша

Бодлива круша – разказ за тайните на младостта

Бодлива круша – звучи екзотично, странно и като от друг свят. Знаете ли, че това растение е отдавна познато и…
CONTINUE READING