Топ 5 масла за успокояване на кожата след слънчеви изгаряния | 1001 stories

Топ 5 масла за успокояване на кожата след слънчеви изгаряния

През лятото денят е по-дълъг, слънцето грее и ние прекарваме все повече време на открито. Без значение какво избираме – дали разходка в планината, плаж или градска разходка, слънчевите лъчи са силни и кожата ни може да изгори. Това зачервяване е много неприятно и системното изгаряне може да доведе до увреждане. Дори и слънцето да не е толкова силно, не трябва да пренебрегваме добрата защита на кожата. Въпреки това, обаче се случва тя да изгори и да се появи дискомфорт от това, а именно болка, сухота и раздразнение. Знаете ли, че някои натурални масла могат да помогнат и забързат процеса на възстановяване на епидермиса? Ето и нашия топ 5:

Арганово масло

Аргановото масло е едно от чудодейните средства на природата. Богато е на витамин Е и антиоксиданти като има силно хидратиращо и подхранващо действие. Прониква дълбока в кожата като забързва процеса на регенерация. Аргановото масло е много добро средство за лекуване на различни кожни раздразнения.

Кокосово масло

Кокосовото масло също е чудесно средство за третиране на различни кожни проблеми като дерматит и екзема. Помага на кожата да се охлади и успокои след слънчево изгаряне. Кокосовото масло също е богато на витамин Е и помага в подхранването и хидратирането като по този начин успокоява неприятното усещане.

Масло от лайка

Лайката е много позната лечебна билка, която има редица полезни свойства. Благодарение на противовъзпалителните си и антиоксидантни свойства и помага за възстановяване на възпалената и раздразненана кожа, като успокоява зачервяването. Смесването на масло от лайка с алое вера значително облекчава болката при слънчеви изгаряния.

Масло от мента

Ментолът е активна съставка, която се съдържа в етеричното масло от мента. Действа охлаждащо на кожата, а освен това има противовъзпалително, антибактериално и успокояващо действие.

Масло от лавандула

Маслото от лавандула също притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат при успокояването на кожата след слънчево изгаряне.

 Важно е да знете, че когато използвате етерични масла е хубаво да ги смесите с някакво базово масло, а не да ги прилагате директно върху кожата. Някои от тях са доста концентрирани и могат да причинят алергична реакция и възпаление, а и смесването ще помогне по-бързо и лесно да попие в кожата. Като базово масло може да ползвате арган, алое вера, кокосово масло, бадемово масло и други. Смесете до 3 капки етерично масло в 30мл основно.

Проблеми с косата през зимата

Проблеми с косата през зимата и динамиките в температурата – как да се справим?

През зимата разликите в амплитудата на температурата се отразяват сериозно на косата ни. Топло – студено и вътре – вън,…
CONTINUE READING
Как да премахнем стрите?

Как да премахнем стриите – домашно мазило с арганово масло

Как да премахнем стриите е въпрос, който вълнува и мъже и жени. Те са един от най-неприятните проблеми на кожата.…
CONTINUE READING
Суха коса - как да се справим с нея?

Суха коса – как да се справим с нея?

Сухата коса е чест проблем и причината за това не винаги е здравословна. Най-често изсушаването идва от това, че скалпът…
CONTINUE READING
Бодлива круша

Бодлива круша – разказ за тайните на младостта

Бодлива круша – звучи екзотично, странно и като от друг свят. Знаете ли, че това растение е отдавна познато и…
CONTINUE READING