Нероли – нежно ухание от природата | 1001 stories

Нероли – нежно ухание от природата

Нероли е етерично масло много добре познато и широко използвано в ароматерапията. Извлича се чрез парна дестилация от цветчетата на портокаловите дървета (Citrus aurantium). Маслото има богат цветен аромат, с цитрусова нотка. Използва се като основа в парфюми, различни арома-продукти и в козметичните продукти.

Историята на Нероли

Маслото от нероли датира още от 17 век и е било обожавано от италианските аристократи. Херцогинята на Брачиано – Ан Мари де ла Тремоле е слагала от него на ръкавиците си и няколко капки в банята. Също така е било познато като Маслото на романтиката, защото е използвано в сватбените церемонии, заради свойството си на афродизиак.

Полезни свойства

Маслото от нероли присъства в много бюти-продукти. Освен нежният си аромат притежава и редица полезни свойства, ето и някои от тях:

  • Обновява кожата – нероли има овлажняващо действие и усилва естествения процес на регенериране на клетките. Действа антибактериално и се ползва за лечение на акне и кожни раздразнения. Богато на антиосксиданти като се бори със свободните радикали, предпазвайки и успокоявайки кожата от възпаленията.
  • Помага при стрес, безпокойство и депресия – ароматът на маслото от портокалови цветчета действа терапевтично при психически смущения. Вдишването му помага да се отпусне и освободи ума от тревожността. Нероли кара мозъка да освободи серотонин и да намали нивата на кортизола, който е хормонът на стреса.
  • Противовъзпалително действие – при външна употреба успокоява възпалението на кожата.
  • Намалява болката при раждане – изследвания показват, че ароматът на нероли намалява тревожността и болката при контракциите от първия етап на раждането.
  • Регулиране на високо кръвно налягане – намалявайки стреса и хормона кортизол, маслото помага да се понижи и кръвното налягане.

Употребата на Нероли

Традиционно маслото от нероли се ползва в козметиката и ароматерапията. Може да го прилагате директно върху кожата или няколко капки във ваната, в дифузер или аромолампа, както и да го комбинирате с други масла. Ако го смесите с базово масло е чудесно за масаж като допълнение към ароматерапията.

 Макар етеричните масла да са много полезни могат да бъдат и токсични като причинят алергична реакция, затова е добре да следвате някои предпазни мерки:

  • Преди да ползвате етерично масло е хубаво да направите тест за поносимост – намажете ръката си от вътрешната страна на лакътя или китката и изчакайте 24 часа, ако няма никаква реакция на кожата, може да ползвате маслото спокойно;
  • Смесвайте етеричните масла с базови, преди нанасяне върху кожата, защото са доста силни. Количеството е 3 до 6 капки етерично масло в около 30мл. базово (то може да бъде зехтин, арганово масло, бадемово масло и др.).

Dunya Naturals - грижа за коса с маска арганово масло

Специална грижа за косата – подготовка за есента

Летните слънчеви дни, времето прекарано на плажа и на басейна ни карат да се чувстваме добре, но се отразяват на…
CONTINUE READING
Dunya Naturals - Как танците могат да бъдат полезни за възрастните хора?

Как танците могат да бъдат полезни за възрастните хора? – интервю с Евелина Йорданова

Евелина Йорданова е треньор от 16г. и бивш състезател по спортни танци. Завършила е СУ"Св.Св. Клименд Охридски" със специалност Обща…
CONTINUE READING
развитие и независимост на жените в Мароко с Dunya Naturals

Аргановото масло – Катализатор за развитие и независимост на жените в Мароко

Аргановото масло е едно от най-редките в света и е наречено „течното злато на Мароко“. Търсенето му през последните години…
CONTINUE READING
Dunya Naturals - маска за грижа за лицето

Специална домашна маска за грижа за лицето през лятото

През лятото се потим повече и често мием лицето си. От жегата, силното слънце и топлия вятър кожата се дехидратира…
CONTINUE READING