Специална грижа за косата – подготовка за есента | Dunya Naturals Blog - 1001 stories

Специална грижа за косата – подготовка за есента

Летните слънчеви дни, времето прекарано на плажа и на басейна ни карат да се чувстваме добре, но се отразяват на косата ни. Морската вода, пясъкът и горещите температури я увреждат и изсушават. А смяната на сезона, която често носи резки промени във времето, помага за пълното изтощение на косата като това води и до косопад. Идвайки есента, е време да се за промяна в грижата за косата. Какво да направите, за да я подготвите за по-студените дни и да я защитите? Ето няколко стъпки, които може да предприемете:

Омекотете кутикулите

Кутикулите не са само част от ноктите. Това е и повърхностния слой на косъма. Друг важен термин е кортекс. Това е среден слой, който се намира под защитния (кутикула) на косъма. Той е отговорен за здравината и пигментацията на косата. През лятото този защитен слой може да се увреди, правейки косата по-уязвима и склонна към накъсване. Поразената кутикула прави косъма сух, без блясък и увеличава заплитането на краищата. За да избегнете това и омекотите  защитния слой, използвайте подхранващ натурален шампоан и балсам като нежно го нансяте с гребен с широки зъби. Нанесете го от връхчетата нагоре към корена като внимателно разплитате краищата.

Погрижете се за дължината на косата и  цъфналите краища

Много жени искат косата им да расте, но цъфтящите краища не позволяват това. Те затрудняват процеса, тъй като косъма изтънява и се разрушава. Единственият лек е цъфтящите краища да се отрежат, защото разцепването може да продължи и нагоре, което тотално ще увреди косата. Едни от виновниците за това са четките за коса с естествени влакна и с метални краища. Те могат да откъснат част от кутилулите и да надраскат скалпа. Изберете вентилирана кръгла четка със заоблени крайници и подплатена основа. Това ще предпази косата от накъсване и скалпа от надраскване.

Възстановаване на силата на косата

Летните месеци оставят косата суха и чуплива, а при смяната на сезона не й остава време за отдих. В зависимост от степента на увреждане, правете чести маски за коса и задължително ползвайте възстановителен балсам. Пробвайте да го измиете с хладка вода. Това ще го запечата в кутикулите и ще увеличи блясъка на косата ви. Може да си правите терапии от натурални продукти у дома или да си купите готови маски. Серумите за коса също магат да съживат косата и да намалят накъсването като въстановят силата й.

Променете диетата си

Храненето е от изключителна важност в грижата за косата. Ако не сме здрави отвътре, това ще проличи във външния ни вид. С края на лятото денят намалява, а с не го и слънчевите дни, с което в организма започва да има недостиг на витамин D. Той е от съществено значение за разстежа на косата, така че е хубаво да си го набавите. Яденето на храни, които са богати на витамин D като сьомга и скумрия би помогнало, а може и да си го набавите като хранителна добавка. Също така яжте храни богати на протеини (ядки, семена, яйца и др.), Омега-3 мастни киселини, витамини В-комплекс и не забрвяйте да пиете много вода.

Погрижете се за скалпа

Сърбящият и лющещ се скалп става все по-голям проблем през студените дни. Това се дължи на редица фактори като стрес, промени в диетата и по-хладен климат. Появата на пърхут може да доведе до косопад. Ако склапът е здрав, ще е здрава и косата. Ползвайте подхранващ шампоан богат на антиоксиданти и с успокояващо действие. Може да добавите в него няколко капки масло от жожоба, бадемово масло, арган, зехтин или други, които допълнително ще подхранят.

 Не забравяйте, че както тялото и кожата, така косата също има нужда от хидратация. Пийте повече вода, използвайте натурални измивни продукти и правете маски поне веднъж в месеца. Така косата ви ще е готова да посрещне всяка промяна в климата и ще е красива и здрава.

Dunya Naturals - Как танците могат да бъдат полезни за възрастните хора?

Как танците могат да бъдат полезни за възрастните хора? – интервю с Евелина Йорданова

Евелина Йорданова е треньор от 16г. и бивш състезател по спортни танци. Завършила е СУ"Св.Св. Клименд Охридски" със специалност Обща…
CONTINUE READING
Dunya Naturals - Нероли

Нероли – нежно ухание от природата

Нероли е етерично масло много добре познато и широко използвано в ароматерапията. Извлича се чрез парна дестилация от цветчетата на…
CONTINUE READING
развитие и независимост на жените в Мароко с Dunya Naturals

Аргановото масло – Катализатор за развитие и независимост на жените в Мароко

Аргановото масло е едно от най-редките в света и е наречено „течното злато на Мароко“. Търсенето му през последните години…
CONTINUE READING
Dunya Naturals - маска за грижа за лицето

Специална домашна маска за грижа за лицето през лятото

През лятото се потим повече и често мием лицето си. От жегата, силното слънце и топлия вятър кожата се дехидратира…
CONTINUE READING