Аргановото масло - Развитие и независимост на жените в Мароко.

Аргановото масло – Катализатор за развитие и независимост на жените в Мароко

Аргановото масло е едно от най-редките в света и е наречено „течното злато на Мароко“. Търсенето му през последните години нараства в световен мащаб. Индустрията за красота го приветства, заради  овлажняващия и анти стареещ ефект, а кулинарията го обявява за деликатесен продукт, който е добър за сърцето и може да се ползва за превенция срещу рак. Според данните от мароканското правителство през последните 5 години износът на арганово масло се е увеличил с повече от 2 пъти – над 700 тона, от които голяма част са за козметични компании като L’Oréal и Unilever. Въпреки това, не се е наблюдавало съществителен отражение върху местното население. Особено като става върпос за развитие и независимост на жените в Мароко.

Несправедливото разпределение на добавената стойност

Въпреки голямото търсене методът за производство се е променил много малко. От векове берберските жени събират и сушат аргановите плодове, след това счупват костилката, за да стигнат до ядката и я пресоват в ръчно изработена мелица. Този традиционен процес за добиване на маслото е дълъг и отнема изключително много време – около 16 часа. От 30кг арганови плодове се произвежда 1 литър масло, което се продава за около 400$ в козметични магазини по целия свят. Заради лошо развитата местна верига обаче печалбите на жените работещи в кооперациите са малки. Всяка мароканка печели по 40 дирхама, което се равнява на около 4$ за един работен ден.

Според Louhine Bennana – президент на Асоциацията на мароканските компании за производство на арган, повече от 90% от износа на маслото е в насипно състояние, оставяйки малко място за местните жители да се възползват от веригата на стойността. Често женските кооперации нямат пряк достъп до международния пазар, а голяма част от печалбата отива за посредници и големи корпорации.

“Международният пазар е доминиран от големи компании и марки. Ние сме твърде крехки и не присъстваме на международния пазар, но ако можем да превърнем насипното състояние в готови продукти, добавената стойност и повишеното ниво на сектора могат значително да допринесат за развитието на местната икономика.” – казва Louhine Bennana.

Проектите за развитие и независимост на жените в Мароко

 Пазарът на арганово масло нараства значително, но очакванията на потребителите също и поради това се налагат много регламенти и изисквания за контрол на качеството. Ако жените могат да получат повече информация и знания за нуждите на международния пазар биха могли да подобрят качеството на арагановото масло и да го превърнат в готови продукти, което ще им даде възможност да се движат нагоре по цялата верига на добавената стойност и да извлекат по-голяма печалба за техния труд.

За тази цел от 2013 г. Организацията на Обединените нации за индустриално развитие (UNIDO) работи в тясно сътрудничество с Министерството на земеделието на Мароко и с местните заинтересовани страни за подобряване на пазарния достъп и веригата на стойността на производителите на арганово масло от Мароко. Благодарение на финансирания от швейцарското правителство проект PAMPAT („Проект за достъп до пазара на традиционни и типични хранителни продукти“) UNIDO е осигурил обучение на над 100 кооперации, които произвеждат арганово масло. Това са почти половината от всички съществуващи кооперации и повече от 30 предприятия. По този начин помагат за спазването и запознаването с националните и международни изисквания за санитарни и хигиенни стандарти. Също така UNIDO им помага да получат специални етикети за техните продукти – например сертификат за органичен продукт и географско указание.

Експертите по проекта работят и за разработване на консорциуми за износ, които включват групиране на малки кооперации и компании под различни колективни марки, които произвеждат гама от готови продукти. Всичко това помага на дребните производители да достигнат до високотехнологичните пазарни ниши и да станат по-конкурентоспособни на световния пазар като по този начин получават по-високи приходи от своите продукти. Проектът PAMPAT е една от редица национални и международни инициативи, които чрез подпомагане на структурирането и професионализирането на женските кооперации довеждат до значително подобрение на социалните, икономическите и политическите условия за жените на Мароко през последното десетилетие.

Със същата цел, развитие и независимост на жените в Мароко, ние работим изклучително с неправителствени организации, които помагат за насърчаването на образованието и интеграцията на жените в селските райони, чрез създаването на селски кооперации, 100% собственост на жените.

Dunya Naturals е социално предприятие, което разпределя по-голямата част от печалбите си към устойчивото развитие на местните общности чрез локални неправителствени организации. Неговата фондация – Проект Шехерезада (The Scheherazade Project), насърчава достъпа до образование и женско предприемачество.  

Промяната тръгва от вътре навън

Позовавайки се на въздействието на тези проекти за развитие и независимост на жените в Мароко, Захра Кенабо, президент на една от кооперациите, казва: „Преди, една жена не можеше да излезе от къщата си. Давахме маслото на нашите съпрузи, които след това го продаваха на пазара и ние нищо не печелехме. Но сега нещата се промениха напълно. Вече сме финансово независими и често печелим повече от съпрузите си. Отиваме на пазара, купуваме неща и преговаряме с мъжете. Някои от нас бяха в Испания, Италия, Франция, Германия и Китай, за да присъстват на различни събития и да представят нашите продукти.

 Наред с повишеното финансово състояние също нараства и самочувствието на жените. Много от тях сега искат да се научат да четат и пишат. Почти половината от мароканските жени са неграмотни и нивото на неграмотност в селските райони е много висока. “Ние не само сме способни да изпратим децата си, включително момичетата, в училище, но сега можем да се ограмотяваме в кооперациите и да следваме образованието на децата си.” казва Кенабо.       

Политическият статус на жените в селските райони също се е увеличил. Сега мароканките са по-ангажирани с местните политически въпроси. Според Кенабо в административния съвет на нейния град сега има жени – нещо, което е безпрецедентно. Те също осъзнават, че тяхната новооткрита независимост зависи от аргановите дървета, което ги прави ангажирани с екологичните въпроси. Заради уязвимостта на растението от суша и други неконтролируеми природни фактори, жените в кооперациите са създали „дървесни разсадници“, запазвайки семената и своята независимост.

Източници:

Организацията на Обединените нации за индустриално развитиеUNIDO

Dunya Naturals - грижа за коса с маска арганово масло

Специална грижа за косата – подготовка за есента

Летните слънчеви дни, времето прекарано на плажа и на басейна ни карат да се чувстваме добре, но се отразяват на…
CONTINUE READING
Dunya Naturals - Как танците могат да бъдат полезни за възрастните хора?

Как танците могат да бъдат полезни за възрастните хора? – интервю с Евелина Йорданова

Евелина Йорданова е треньор от 16г. и бивш състезател по спортни танци. Завършила е СУ"Св.Св. Клименд Охридски" със специалност Обща…
CONTINUE READING
Dunya Naturals - Нероли

Нероли – нежно ухание от природата

Нероли е етерично масло много добре познато и широко използвано в ароматерапията. Извлича се чрез парна дестилация от цветчетата на…
CONTINUE READING
Dunya Naturals - маска за грижа за лицето

Специална домашна маска за грижа за лицето през лятото

През лятото се потим повече и често мием лицето си. От жегата, силното слънце и топлия вятър кожата се дехидратира…
CONTINUE READING