Проблеми с кожата на лицето при мъжете – как да ги решим? |

Проблеми с кожата на лицето при мъжете – как да ги решим?

Проблеми с кожата на лицето имат както жените, така и мъжете. За разлика от дамите обаче, силният пол рядко полага достатъчно грижи за себе си. Обикновено знаят какви козметични средства да използват за колите си, но не и за себе си. Раздразнената кожа, акнето, розацеята и зачерваването са едни от най-честите изпитания за лицето при мъжете.

Проблеми с кожата на лицето – първа помощ

За да се решат проблемите с кожата на лицето, грижата трябва да е постоянна и ежедневна. Мъжете често се неглижират, защото вярват, че това е по-присъщо за жените. Но в резултат на това се задълбочава лошото състояние на кожата. Първата помощ е редовната грижа. Важно е, обаче, да се започне от там, че кожата на мъжете и жените е различна. Ето и някои от разликите:

  • Кожата на мъжете е 25% по-дебела от тази на жените;
  • Порите на кожата са по-големи;
  • Възрастните мъже по-рядко страдат от суха кожа;
  • Признаците на стареене се появяват по-късно, но настъпват по-бързо;
  • Мъжката кожа произвежда повече себум от женската, затова е и по-предразположена към акне;

Бръсненето – потенциален създател на проблеми с кожата на лицето при мъжете

Средно 75% от мъжете се бръснат всеки ден и около 20 000 пъти през живота си. Ето защо този процес е потенциален създател на проблеми с кожата на лицето. Ежедневното бръснене често е предпоставка за зачервяване и раздразнение на епидермиса. Причината е, че се премахва горният тънък слой кожа служещ за бариера, като тя остава незащитена. А често афтършейфът допълнително влошава положението и изсушава, зачервява и засилва чувствителността на епидермиса. Това е в следствие на съдържанието на алкохол в него.

Как могат да си помогнат мъжете?

Хидратацията на кожата е задължителна след душ и бръснене. По този начин се задържа влагата в кожата, като това помага да се предотврати чувството за сухота. Нанасянето на хидратиращ крем, докато лицето е все още влажно, ще омекоти и намали възпаленията. Най-добрите продукти са тези, които са на натурална основа и съдържащи масла.

Понякога кожата се наранява и от лоша техника на бръснене и избор на самобръсначка. Бръсначките с повече ножчета са както практични, така и могат да навредят. Причината е, че минават твърде плътно и премахват защитния слой на кожата. Тя става наранена и раздразнена. Ако има косъмчета, растящи подкожно, е по-добре да се избере самобръсначка с две ножчета, защото е по-щадяща и с по-малък риск да нарани епидермиса.

За да се избегнат наранявания и порязвания, кожата не бива да се опъва. Също така бръсненето е по посока на растежа на брадата. Това е важно, защото намалява появата на подкожни косъмчета. Бръсначът трябва да се измива след всяко минаване върху кожата и да се сменя често – на всеки 5 до 7 пъти. Лицето винаги да е добре намокрено и обилно намазано с крем пяна или гел за бръснене. Тези малки тънкости ще помогнат да се решат проблемите на кожата на лицето, възникващи от бръсненето.

Дълга брада, но възпалена и сърбяща кожа под нея – какво да се направи?

Не е лесно да се поддържа дълга брада. Изискват се по-специални грижи, както за косъма, така и за кожата под него. Отново стигаме до темата за хидратацията. Брадата и кожата под нея трябва редовно да се почистват и омекотяват с хидратиращи продукти. Чудесни за това са маслата за брада. Те освен, че омекотяват и подреждат косъма, проникват и в кожата като я подхранват, овлажняват и успокояват.

Проблеми с кожата на лицето = лош подбор на измивни продукти

Мъжете обикновено рядко внимават с какво ще почистят лицето си. Грабват първия сапун или просто мъжки душ гел от щанда и действат. Но това е причина за възникване на проблеми с кожата на лицето. Обикновените сапуни са предназачени за ръце и причиняват сериозно изсушаване, което може да прерасне във възпаление. Както и душ гелът не е универсално средство. Лицето е по-чувствително и измивната козметика, която се ползва, трябва да е по-щадяща и с натурални съставки.

Редовното почистване на кожата също е важно. Мъжете не слагат всякакви гримове върху себе си като жените, но обикновено произвеждат повече себум. Още повече, ако работят тежък физически труд. Обилната пот запушва порите и може да се появи акне, пъпки и отново възпаление на кожата. Ежедневното почистване на лицето и правилният подбор на измивни продукти ще предотврати някои проблеми.

Запознайте се с кожата си

Проблемите с кожата на лицето често възникват от непознаването й. Мъжете рядко се интересуват дали тя е суха, мазна, смесена или чувствителна, но го усещат. Превантивната мярка е знанието. Ако кожата е суха, няма да ползват продукти, които допълнително изсушават епидермиса.

Правилната грижа за кожата е първото нещо, което ще помогне за здравия й вид. Не е нужно да се правят някакви сложни действия, за да се поддържа. Мъжете няма да прекарат дълго време в магазина избиращи козметиката си, но не е нужно. Достатъчно е хидратиращ крем, нежно измиващо средство, хубава самобръзначка и масло за брада. Всичко това ще намали риска от възникване на по-сериозни проблеми с кожата на лицето. А и на никой мъж не му е приятно възпалението, зачервяването и сърбежа. Все пак има начин с малко усилия да се постигнат добри резултати.

Силна коса през зимата с лесна маска

Силна коса през зимата – лесна рецепта у дома

Зимата е сезон, който носи много изпитания за косата. Тя се изтощава, става много суха и опарничава като често я…
CONTINUE READING
Подхранваща маска за лице

Подхранваща маска за лице – да засияем и през зимата

Бялата зима е много красива със снежната си покривка, но предимно през прозореца. Когато излезем навън, студът и вятърът вледеняват…
CONTINUE READING
Да изберем коледни подаръци

Коледни подаръци, които ще запомнят – 7 топ идеи

Коледните празници наближават и се чудите какво да вземете на любимите си хора? Това е важен въпрос, който вълнува всички…
CONTINUE READING
Не на изтощената коса

Изтощена коса през зимата – да кажем “Не!”

Косата ви страда ли от оплетени и накъсани краища, липсва ли й блясък, изглежда ли суха и трудна за управление?…
CONTINUE READING