Цената на аргановото масло – защо е различна и варираща?

Цената на аргановото масло – защо е различна и варираща?

Аргановото масло става все по-популярно и търсено. Известно е със силно подхранващото си действие и антистареещ ефект върху кожата и косата. Често обаче, стигаме до цената на аргановото масло и разбираме, че е различна и варираща. Но защо се случва това? Разликата често идва от пътя, който “Течното злато” изминава, за да стигне до нас. Но нека първо поговорим защо е висока цената на този така ценен и търсен козметичен продукт.

Защо цената на аргановото масло е висока?

Цената на аргановото масло няма как да бъде ниска, заради трудния и дълъг процес на извличане. Първо се събират само зрелите плодове на дървото, след което се оставят да изсъхнат. Когато вече са сухи, се изчистват, а костилките внимателно се счукват, за да се извади ядката отвътре. Това се прави изключително внимателно, запазвайки се нейната цялост. Знаете ли, че за 1л арганово масло са нужни около 20кг ядки от 40кг плод? В допълнение на това методът на производство е традиционен и се извършва на ръка. Нужни са 24 часа работа, за да се произведе 1литър арганово масло. Имайки на предвид дългия и трудоемък процес на добиване, няма как това да не повлияе неговата стойност. Цената на аргановото масло може да достигне до 300$ на литър, което го прави едно от най-скъпите в света.

Ясно защо цената на аргановото масло е висока, но защо варира?

 Аргановото масло се произвежда само в Мароко от местни кооперации. Тези кооперации работят с дистрибутори, които си партнират с други доставчици, разпространяващи го по света. Веригата може да бъде много дълга и това повишава допълнително цената. Едно е да се закупи на място, друго е да пропътува половин Европа, докато стигне до нас. Естествено, големите компании като L’Oréal, отдавна са разбрали за големия потенциал на аргановото масло и са едни от най-мащабните дистрибутори. Качеството на маслото също е причина за разликата в цената. Колкото по-чисто и висококачествено е, толкова е по-скъпо. Това също е индикация за натуралността на маслото. Ако цената е значително по-ниска, то е много вероятно да има добавки в него.

Малко история

Аргановото масло е познато от векове. Смята се, че още през 13ти век берберите в Северна Африка са го произвеждали. Ползвали са аргановото масло в кулинарията и за козметични цели. Дори присъства в някои от сватбените ритуали на жените от тези ширини. Съвременната история започва началото на 1970г, когато е написан първия доклад за химичния състав на „течното злато“. В тази ранна статия за първи път се показва ценният му състав. Заради лошата селскостопанска политика и използването на аргановите дървета за гориво и фураж, то започва бавно да изчезва. Дори е вкарано в групата на застрашените видове. Изчезването на растението започва да се превръща в екологична катастрофа, тъй като действа като зелена завеса на цяло Южно Мароко. През 1998г проблемите идват на дневен план и специфичният ландшафт на аргановите гори е обявен за биосферен резерват на ЮНЕСКО.

Зараждането на женските кооперации

Преди арганът да се превърне в толкова търсено от козметичната индустрия, местните са хранели с него животните си, ползвали са го за готвене и лечение на различни кожни проблеми. Постепенно започват да се оформят и създават женски кооперации, които са производители на аргановото масло и до днес. Това дава известна свобода на жените-производители, правейки ги независими. Те имат възможност да влагат повече средства в образованието си и да получат шанс за по-добър живот. Така популярността на аргановото масло нараства, носейки печалба на района, но и подобряване на екосистемата. Аргановото дърво е защитено от ЮНЕСКО и се влагат повече средства, за да се засадят още дръвчета. Растението осигурява подслон на животните, а дълбоките корени предпазват почвата от ерозия.

Защо аргановото масло се превръща в толкова ценен и търсен продукт?

Аргановото масло е със значително богат състав, даващ му много полезни свойства. В козметиката е търсено, заради противостареещия ефект върху кожата. Освен това подхранва, има натиоксидантно действие, намалява белезите и силно хидратира епидермиса. Аргановото масло може да се ползва върху косата, тялото и лицето, което го прави универсален продукт. Помага при заличаването на стриите, успокоява възпалията и предпазва кожата от вредните свободни радикали. Използвано в кулинарията притежава не по-малко полезни свойства:

  • Намалява холестерола
  • Подобрява циркулацията на кръвта
  • Понижава кръвното налягане
  • Подобрява функциите на черния дроб
  • Действа благоприятно на сърдечно-съдовата система

Някои проучвания показват добри резултати при борбата с рака и при лечение на диабет. Все още се правят изследвания в тази посока.

Ето защо аргановото масло е толкова ценно и няма как да е на ниска цена. Пътят от неговото извличането и достигането до нас е дълъг, но полезните му свойства е трудно да се преброят. Освен това дава шанс за по-добър живот на местните в селските райони и повлиява положително върху екосистемата.

Натурално арганово масло

Маска за здрава коса от жените на Ориента

Рецепта за здрава коса от жените на Ориента

 Жените на Ориента винаги са били забулени в мистика и приемани за изключително екзотични в Западния свят. Няма някой, който…
CONTINUE READING
Грижа за лице с домашн маска

Цялостна грижа за лицето и да засияем в месеца на любовта

Февруари е месецът на любовта и трябва да се подготвим за него. Имаме един истински стимул да засияем и да…
CONTINUE READING
Най-романтичните изненади за Свети Валентин

Най-романтичните изненади за Свети Валентин

Свети Валентин е спорен празник – едни го празнуват, други не, а някои предпочитат нашия си Трифон Зарезан. Каквото и…
CONTINUE READING
Как да премахнем черните точки

Да премахнем черните точки с природни средства – как да го направим

Да премахнем черните точки с природни средства, това възможно ли е? Сигурно често си задавате този въпрос. Първата реакция е…
CONTINUE READING