1001 stories Боуен терапия за лечение на тялото Интервю

Боуен терапия за лечение на тялото

Терапевтът Марин Чиликов разказва повече за лечението с Боуен терапия

Тялото ни има капацитета да се самолекува. Именно затова е нужно да му помагаме и да се грижим за него. Един от способите за активирането на нашето тяло да се само изцелява е Боуен терапия. Ако за първи път се сблъсквате с това име, специално за вас помолихме терапевта Марин Чиликов да разкаже повече за нея. Той е сертифициран представител на австралийската Боуен Академия у нас. Също така е завършил в Националната Спортна Академия курс по класически и китайски лечебен масаж, а през 2010 г.  по традиционен масаж в  Тайланд. Марин Чиликов практикува и изучава техниката Боуен от 2011г.

 Боуен терапия – как стигна до нея и какво представлява?

Срещата ми с Боуен терапията беше много вълнуваша и запомняща се и ще си позволя да ви разкажа историята. Един ден, преди 10-на години, на излизане от метрото, срещнах една стара приятелка с две бебешки седалки за кола под мишници. Тя е най-усмихнтият и позитивен човек, който познавам. Не я бях виждал от години и много се зарадвах да я срещна. Тя знаеше вече, че  се занимавам с тайландски масаж. Веднага и много развалнувано ми разказа за новата терапия, която открила и горещо ми препоръча да я проуча. Така и направих. Първото нещо, което прочетох за нея беше „Боуен терапията настройва тялото да се лекува само“!!! Това едиствено изричение ми бе достатъчно, за да ми потвърди това, което винаги съм знаел – нашето тялото може да се лекува само.

Вдигнах телефона и се записах за първи модул от обучението. С голям итерес отидох да изпробвам терапията. В уговорения час, пред кабинета, ме посрещна една светла жена, облечена в бяло. Помоли ме да се настаня на масажната маса и първата ми боуен сесия започна. Терапевката докосваше тялото ми тук-там с пръсти и след това излизаше веднага от стаята. И така няколко пъти, като ме питаше дали чувствам нещо след диженията. Спомням си само, че се отпуснах и ми се доспа. След около 40-50 минути сесията приключи и леко замаян си тръгнах. По едно време усетих, че нещо странно се случва с мен. Все едно не стъпвах по земята, а левитирах. Усещането беше много силно, като в дълбока медитация. И така до късно вечерта. На другият ден болките в кръста, в следствие на двете дискови хернии, които имах, ги нямаше. Чувствах се пълен с енергия, като нов човек.

Как протича лечението с Боуен терапия?

Боуен техниката е много различна терапия. Може да се каже, че е най-неинвазивната и нежна техника. Движенията са най-вече с върховете на пръстите на ръцете. От нежен повърхностен до по-плътен натиск. Движенията са разделени по няколко в група, като след всяка има пауза от няколко минути. Понякога само едно две от тях могат да отключат лавинообразни процеси на лечение. Случва се те да са съвсем явни и могат да се почувстват или видят по време на самата сесия. Втората терапия може да се направи най-рано седем дни след първата. Тази пауза е необходима на тялото да завърши оздравителните си процеси, инициирани на първата процедура. Колко процедури ще са необходими е строго индивидиално.

Мисля, че Мулдашев беше писал за матрицата, по която е създаден човека – на съвършения човек. Именно към нея се стреми тялото след всеки сеанс или така наречен рестарт на системата. Да постигне матрицата на съвършено здравото тяло на всички нива: физическо, емоционално, духовно.

Боуен терапия с Марин Чиликов

За кого е предназначена тази терапия?

Техниката е подходяща за всички възрасти и здравословни проблеми. Като се започне от новороденото бебе до хора в напреднала възръст. Боуен терапия, направена в най-ранна детска възраст, може да се окаже изключително важна за ранното отстраняване на заложени бъдещи здравословни проблеми.

Как да помогнем на тялото си да се самолекува?

Като бъдем с него! Като го чувстваме! Съвременният човек е изключително много в главата и много рядко в тялото. Всичките ни болежки имат за цел да ни върнат отново към него. Чрез болката тялото казва „ Хей! Обърни ми внимание!„. Понякога е достатъчно само да спрем, да изпием чаша вода. Да поседнем или легнем, да затворим очи и да чувстваме как тялото диша. И лечението вече е започнало! Нашето тяло е може би най-сложната биомашина във вселената и то най-добре знае от какво има нужда и как да се лекува.

Натуралните масла могат ли да ни помогнат в грижата за тялото?

Веднага се сещам за обяснението на мантрата „ОМ“, което прочетох в една книга и силно ме впечатли:

„Есенцията на всички неща е Земята. Есенцията на Земята е водата. Есенцията на водата са растенията. Есенцията на растенията е човекът. Есенцията на човекът е словото. Есенцията на речта е свещеното знание. Есенцията на свещеното знание е произнесената дума. Есенцията на произнесената дума е ОМ. Есенцията на растенията е човекът.“

С една дума растенията и човекът са неразривно свързани. Особено, когато говорим за есенцията на растенията, есенциалните или натуралните масла. Подбрани добре, с вещина и конкретно за всеки човек и случай, могат да бъдат незаменими в грижата за здравето. Арома терапията е науката, която се занимава с маслата и е неоходимо дълго обучение и практика за доброто ѝ овладяване.

 С какви други терапии се занимаваш?

Правя Тай йога масаж или така нареченият Тайландски масаж. Преди години ходих в Тайланд и там се обучавах. За мен това е царят на масажите и е изключителен. Правя го с голямо удоволствие. Масажът е изключително полезен и приятен. Също така имам инициации в енергийните терапии Рейки и Омни. Лечебните енергии с охота текат през мен, независимо каква терапия работя. В повечето случаи то се случва „свише“ така да се каже. Аз съм просто каналът, както е модерно да се казва. Последните години особено силно ме привличат шаманските практики и лечение, идващи от Амазонската джунгла – от племената Шипибо и Шуар, както и от Северна Америка. Обичам да пея. Често затварям очи и песента тръгва без да я мисля. Тя тече и лекува и тялото и душата.

 Какво би посъветвал хората, за да се поддържат здрави и жизнени?

Да следват мечтите и себе си на първо място. Да танцуват и играят. Двжиението е изключително важно. Много хора практикуват най-различни неща веднъж, два или три пъти седмично. Това е чудесно, но ако нямате време или просто не ви се получава, бих препоръчал на всеки мини практиките. Комплекс от упражнения за 15 -20 мин – Петимата Тибетци например е чудесен. Всеки може да си подбере такива упражнения, каквито му допадат. Те не са толкова ангажиращи като едночасовите и с малко усилие могат да се превърнат в ежедневие. Тогава ползата от тях е голяма!

МАРОКАНСКО ОЛИО - ЧИСТО АРГАНОВО МАСЛО
МАРОКАНСКО ОЛИО – ЧИСТО АРГАНОВО МАСЛО
Използваме ли правилна козметика за лице

Козметика за лице – как да разберем дали е правилната за нас?

Каквото и да си казваме, лицето винаги е първото нещо, което прави впечатление. То ни предствя на околните, няма смисъл…
CONTINUE READING
Грижа за краката

Грижа за краката – да се подготвим за сандалите

Със затоплянето на времето нямаме търпение да захвърлим тежките зимни дрехи, да сложим късите ръкави и да обуем сандалите. Но…
CONTINUE READING
Лесни маски за коса през пролетта

Лесни маски зa коса през пролетта | Нашият Топ 5

През пролетта, когато текат постоянни промени и всичко започва да се събужда, е време да се погрижим за косата си.…
CONTINUE READING
Пролетно почистване на кожата

Почистване на кожата или време е за детокс

Направихте ли пролетно почистване на гардероба и дома си? А на кожата? Както гардеробът ни има нужда да се премахнат…
CONTINUE READING