Грижа за ноктите - как да имаме красив маникюр? | Интервю

Грижа за ноктите – как да имаме красив маникюр?

Интервю с майстор маникюрист Рая Георгиева от студио за красота “Естетия”

Да полагаме грижа за ноктите и ръцете е от изключителна важност. Често вярваме в митове и легенди, неглижираме се. Това вреди не само на нашата визия, но и на здравословното ни състояние. Красивите ръце и нокти са проява на стил, загриженост и любов към себе си, което винаги прави добро впечатление. Именно затова направихме интервю с майстор Рая Георгиева от студио за красота “Естетия”. Тя е маникюрист с 10-годишен опит. Студио за красота „Естетия“ е бутиков салон, където Рая подбира и създава всичко със стил, внимание и любов. В него работи с професионалисти, които се грижат за добрия външен вид на всичките си клиенти.

Кои са най-честите грешки, които дамите допускат, полагайки грижа за ноктите и ръцете си?

Най-честата грешка в грижата за кожата и ноктите, разбира се, е липсата на такава. За съжаление доста дами неглижират използването на кремове или ползват такива, които не са подходящи за типа им кожа. Поради това доста често през зимния сезон се стига до студова алергия или дерматит. Що се отнася до ноктите, там най-добрата грижа е винаги при майстор маникюрист. Той може да прецени професионално нуждите на ноктите и кожата и да се погрижи със съответната терапия. Ако дамите залагат на домашна грижа за ноктите и използват лакове на ацетонова основа, е добре преди него винаги да слагат заздравител. Така ще попречат на вредните съставки на лака да проникнат в нокътя. Независимо от вида маникюр е изкрючително важно да се ползва редовно олио за кожички, защото те са най-сухата зона и имат нужда от ежедневно подхранване. От тяхната хидратация зависи и здравината на нокътя.

Студио за красота "Естетия"
Студио за красота “Естетия”

Как да се подготвим за прехода на сезоните?

Преходът на сезоните е безспорно най-трудният период за целия ни организъм. Именно затова е много важно да го подпомогнем както външно, така и вътрешно. Витамините, минералите и колагена дават чудесни резултати, когато се комбинират с правилната козметика. Ползването на крем е нещо, което всеки прави, но почти всички пропускат ексфолирането. А, за да има пълен ефект крема, преди това кожата трябва да е подготвена, като от горния ѝ слой са премахнати мъртвите клетки. За целта има редица видове пилинги, дори и домашни такива, които е добре да прилагаме веднъж седмично.

Идва лято, какъв е тренда за маникюр за сезона?

Лятото винаги е време за наситени цветове, неонови нюанси и тематични декорации. Тази година на фокус са жълто и сиво, но на каквато и свежа и светла гама да заложат дамите, няма да сбъркат. През последните години тенденциите клонят към все по-семпли и стилизирани дизайни и това определено показва колко е израстнал браншът ни.

Майстор маникюрист Рая Георгиева

Кои са митовете в грижата за маникюра, в които все още вярваме?

Митовете, за съжаление, са стотици, като най-разпространения е, че ноктите дишат. Ноктите не дишат! Те са кератиново вроговяване, мъртва тъкан, която е там, за да пази върховете на пръстите от нараняване. От там идва и твърдението, че при ползване на гел лак, ноктите трябва да “почиват” след известно време.

Истината е, че ноктите могат да пострадат по редица причини и най-често срещаната е, че много дами неглижират правилното време за смяна на маникюра. Жените престояват повече от препоръчителните 20 дни с един гел лак. Когато това се случи, основата на гел лака започва да губи еластичността си и издърпва влага от нокътя под нея. При прекомерното изсушаване на нокътя, в неговата пореста структура се образуват микропукнатини в горните му слоеве, което води до изтъняването му. Така се получава “нуждата от почивка”, която е по-скоро нужда от отговорно отношение от страна на клиента и терапия за възстановяване от страна на майстора маникюрист.

Как натуралните масла могат да са полезни в грижата за ръцете и ноктите?

В момента всичко с натурален характер е повече от модерно и това е чудесно! Време е да се обърнем за помощ от природата и да си припомним колко може да ни даде тя. Натуралните масла могат и да помогнат, и да навредят, затова е много важно да са подбрани правилно. Тези, които влияят добре на кожата са бадемово, какаово, арганово. Кокосовото, например, колкото и да е нашумяло, всъщност не е подходящо за ежедневна грижа, тъй като запушва порите. Натуралните масла са в основата на професионалната козметика, която използваме в студиото и виждаме ползите им и върху себе си.

Какво бихте посъветвали дамите, за да имат здрави и красиви нокти?

Преди всичко, както вече споменах – добър майстор маникюрист и ангажимент от тях самите за собственото им здраве. Наясно сме, че всички искаме да държим гел лака си до краен предел, но в дългосрочен план това оказва лош ефект. Ноктите могат да бъдат едновременно красиви и здрави.

МАРОКАНСКО ОЛИО - ЧИСТО АРГАНОВО МАСЛО
МАРОКАНСКО ОЛИО – ЧИСТО АРГАНОВО МАСЛО
Бързи домашни маски за лице

Бързи маски за лице у дома | Красиви за минимум време

Красотата не винаги изисква много време. Поглезете се само за няколко минути и просто засияйте. Дайте на кожата и себе…
CONTINUE READING
Лоши навици ускоряват стареенето

Кои лоши навици ускоряват стареенето?

Едва ли е тайна, че начинът ни на живот влияе върху остаряването ни. Всички искаме да се запазим млади и…
CONTINUE READING
Влизане в перфектна форма за лятото

Перфектна форма за лятото | 6 лесни стъпки за всички закъснели

Вече подготвяте ли се за лятната ваканция? Успяхте ли да влезете в перфектна форма за лятото през пролетта? Ако не…
CONTINUE READING
Вредни храни за кожата

6 вредни храни за кожата и трябва да избягваме

За да изглеждаме добре е важно, освен да избираме внимателно козметиката си, но и да внимаваме с какво храним тялото…
CONTINUE READING