Серум за лице или масло – кое да изберем | 1001 stories

Серум за лице или масло – кое да изберем

На пазара съществуват толкова много различни козметични продукти, че няма как да не се объркаме в избора си. Много често дори изглеждат по подобен начин. Такъв пример са серумът и маслото за лице. Знаем, че и двете са полезни. Но серум за лице или масло да изберем за ежедневната си грижа? Каква е разликата? Кое как се ползва? Отговорите на тези въпроси ще намерите в следващите редове.

Серум за лице или масло – какво е разликата?

И двата продукта са ориентирани за грижа за лицето. Доста си приличат визуално, но разликата е в състава, специфичните нужди и състояния на лицето.

Какво представлява серумът за лице?

Серумите са с лека и концентрирана формула. Тяхното предназначение е да помагат за коригирамето на различни кожни състояния като неравномерен тен и текстура, нужда от хидратация и пигментация на кожата. Серумът представлява концентриран коктейл от активни вещества на водна основа. Това го прави изключително лесен за абсорбиране от кожата. Поради малкия размер на молекулата му, преминава през повърхността на кожата, достигайки дермата, където се осъществява производството на колаген и корекцията на кожата. Мощните активни вещества също са склонни към водоразтваряне. Затова те могат да бъдат доставени по-ефективно във формула, подобна на серум, отколкото нещо по-тежко или по-плътно по текстура, като крем, който седи главно върху повърхността на кожата. Ето и някои от ползите им за кожата:

 • Серум за лице може да лекува хиперпигментация;
 • При кожа засегната от слънцето;
 • Бори се с акнето;
 • Ексфолира мъртвите клетки на кожата и ускорява обновяването на клетките;
 • Успокоява зачервената и подпухнала кожа;
 • Свива порите и предотвратява тяхното запушване;
 • Изсветлява, изглажда и стяга кожата;

Серумите обикновено се усещат доста леко върху кожата. Някои могат да дадат лек блясък или омазняване, зависи колко плътни са. На пазара има богато разнообразие – от по-тежки и гелообразни, до по-леки. Хубавото на серумите е, че те могат да работят за всеки тип кожа. Редовната им употреба помага на мазната и чувствителна кожа. Серумите осигуряват антиоксидантна защита и могат да се ползват в комбинация с  кремове и лосиони, така че лесно се включват във всяка рутина.

Какво представлява маслото за лице?

Маслата са с богата, омекотяваща текстура и обикновено са по-тежки от серумите. Те осигуряват подхранване и хидратация за кожата. Благодарение на етеричните масла и растителни екстракти, които съдържат, маслата за лице осигуряват липиди като витамини С и Е , които укрепват кожната бариера. Те обикновено се състоят от едно или повече масла, извлечени от плодове, ядки и семена. В зависимост от вида на формулата, маслата за лице могат да имат допълнителни ползи освен подхранване и укрепване на кожната бариера, като противовъзпалителни или антиоксидантни свойства. Поради по-тежката  си текстура и молекулни размери, маслата осигуряват повърхностни и подповърхностни ползи, въпреки че много от тях не навлизат толкова дълбоко в кожата като серума.

Когато ползваме масло, в началото се усеща малко по-мазно. Нанасяйки го върху лицето, кожата става еластична и плътна. Това е чудесен начин, както да подготвите кожата за грим, така и да я напълните с хранителни вещества преди лягане или като последна стъпка в рутината си. Маслата за лице отново са подходящи за всеки тип, но най-вече за по-зрелите, сухи и небалансирани кожи. Маслата също могат да се използват по-спорадично и пак да дават резултати, така че ако ежедневното нанасяне ви е твърде много, нанасяйте ги през ден.

А можем ли да ползваме серума и маслото едновременно?

Отговорът е да, но има едно общо правило – следвайте реда от най-леките до най-тежките. Това обикновено означава първо да нанесете серума. След като попие в кожата, може да поставите масло за лице и чак накрая овлажнител и слънцезащитен крем. Ако не искате да ги използвате едновременно, тогава ги разделете. Слагайте серума през деня, тъй като формулата му е по-лека и няма да натежи на кожата. А за вечерната си рутина изберете маслото, за да хидратирате и подхраните кожата си.

Още полезни съвети

Най-важното нещо винаги е да се запознаете с лицето си. За да подберете правилния продукт за себе си, трябва да знаете какъв тип е кожата ви, какви са проблемите и нуждите ѝ. Чак след това идва изборът на козметика. Ако вече имате тази информация и сте се спряли на продукт, ето и как се нанасят серумът и маслото:

Как да ползваме серума за лице:

 • Преди да се снабдите със серум, разберете от какво се нуждае кожата ви, за да подберете този с най-подходящите съставки и действие;
 • Тествайте малка площ на кожата си (обикновено на вътрешната част на китката или на сгъвката при лакътя) с 3 до 5 капки, за да проверите дали няма да даде неподходяща реакция като зачервяване или алергия;
 • Нанесете преди овлажнителя и маслото и след почистването на лицето;
 • Нанасяйте с равномерни нежни натискания и потупвания. Тъй като формулата на серумите е по-лека и са на водна основа, изискват нежен натиск, а не масажиране;
 • Използвайте веднъж на ден – вечер или сутрин;

Как да използваме маслото за лице:

 • Отново направете тест за поносимост и алергичност, както при серума;
 • Използвайте количество в зависимост от типа кожа  – ако е по-мазна, не повече от 2 капки, ако е по-суха до 6;
 • Нанасяйте маслото на влажна кожа, за да уловите и задържите влагата в нея. Нежно масажирайте в областта на лицето и шията, за да се абсорбира по-добре;
 • Използвайте след тонер, серум или овлажнител – като финална стъпка в рутината;
 • Най-добре нанасяйте маслото вечер, защото тогава кожата почива и е най-възприемчива. Това ѝ позволява да се възстанови. Можете да го ползвате и сутрин, но количетвото трябва да е по-малко. Най-добре в дните без грим, за да може кожата да диша.
МАРОКАНСКО ОЛИО - ЧИСТО АРГАНОВО МАСЛО
МАРОКАНСКО ОЛИО – ЧИСТО АРГАНОВО МАСЛО

Премахване на грим – как да го правим правилно

Премахване на грим – как да го правим правилно

След дълъг ден на работа и различни ангажименти, се прибираме уморени и нямаме сили да правим каквото и да е.…
CONTINUE READING
Гримът и грижата за кожата над 40

Гримът и грижата за кожата над 40

Интервю с гримьора Татяна Пономарьова (Кавлак) Татяна е гримьор с богат опит и живее в България от 9 години. От…
CONTINUE READING
Арганово масло за мъже

Арганово масло за мъже – 7 начина за употреба

Аргановото масло вече е широко познато и присъства в много видове козметика. Това не е никак случайно и напълно заслужава…
CONTINUE READING
Как да сме в перфектна форма над 40

Как да бъдем в перфектна форма над 40

Интервю с треньора Албена Дамянова Албена Дамянова работи като треньор от 2013г. и провежда персонални, групови и онлайн тренировки. Тя…
CONTINUE READING